5 tips zodat je het beste zakelijk overhemd kiest

Het overhemd is zonder twijfel een onmisbaar onderdeel van een zakelijke outfit. Hoewel de dresscodes van werkgevers informeler zijn geworden, blijft een overhemd de snelste manier om een verzorgde uitstraling te bereiken. Toch zul je hebben gemerkt dat er nog steeds (ongeschreven) regels gelden. Of je nu begint aan een nieuwe baan of gewoon toe bent aan iets nieuws voor in de kledingkast, we geven je enkele tips over het uitkiezen van een zakelijk overhemd dat bij je past.

1.    Kijk goed naar wat je in je handen hebt

In principe kun je ieder overhemd gebruiken voor je zakelijke outfit. Er zijn dan ook bedrijven waar je gerust in een bloemetjes overhemd kunt verschijnen. Toch is wordt dit niet in elke branche gewaardeerd. Vooral wanneer je persoonlijk klantcontact hebt, is het verstandig om het veilig te spelen. Maar wat maakt een overhemd zakelijk? Je kunt rekening houden met een aantal punten:

— Bij business overhemden voor heren zijn de boorden verstevigd, meestal met behulp van baleinen. Daarnaast heb je genoeg ruimte om een stropdas comfortabel te dragen.

— Omdat je zakelijke overhemden meestal in de broek draagt, zijn de hemden ook langer. Zo blijft het beter op zijn plaats zitten, hoe actief je dag ook is. Voor lange mannen zijn sleeve 7 overhemden met extra lange mouwen een aanrader!

— Het uitgangspunt bij een formeel overhemd is een zo strak mogelijke uitstraling. Hierdoor voel je aan dat borstzakken met knopen, borduursels of stiksels niet in het plaatje passen.

2. Kies kleuren die bij je passen

Je kunt het gewoon niet fout doen met het klassiek wit overhemd. Toch begrijpen we dat je ook wat van je persoonlijkheid wilt laten zien. Vandaar dat zakelijke overhemden in diverse kleuren verkrijgbaar zijn, van lichtblauw tot bordeaux. Hierdoor heb je oneindig veel mogelijkheden om je overhemden te matchen met de rest van je outfit. Heb je inspiratie nodig over welke kleuren het beste bij je passen? Kijk dan eens naar wat voor kleurtype je bent. Dit zijn combinaties gebaseerd op je haar, ogen en huidskleur. Voor een sollicitatiegesprek adviseren we overigens rustige kleuren!

3. Schuw niet weg van patronen

Is een zakelijke outfit saai? Nee, dat hoeft niet het geval te zijn. De tijden van zakenmannen in grauwe pakken met krijtstrepen is allang voorbij. Zeker wanneer je kostuum eenvoudig is, kun je gerust subtiele patronen dragen om op te vallen. Hierbij kun je denken aan strepen en ruiten, maar ook stippen. Let wel op: hoe dunner en kleiner het patroon, hoe meer het een afslankend effect heeft. Overdrijf daarnaast ook niet met drukke prints; kies één kledingstuk dat op mag vallen. Zo blijft je outfit rustig en representatief. Kijk vooral ook naar je collega’s om te zien wat gebruikelijk is.

4.    Denk in pasvormen

Overhemden zijn verkrijgbaar in verschillende maten van taillering. Dit wil zeggen dat stof van het shirt is weggenomen om zo lichaamsvormen te accentueren. Hoe hoger de mate van taillering, hoe strakker het zakelijk overhemd zal zitten. Het is dan ook gebruikelijk om elastaan (stretch) in de stof te verwerken zodat het shirt met je mee blijft bewegen. Zo zijn skinny-fit overhemden met name geschikt voor slanke mannen en comfort-fit voor mannen met een breder postuur. Op dit moment zijn modern-fit overhemden erg gewild vanwege de lichte taillering. Deze zorgt ervoor dat je outfit sportiever en vlotter overkomt.

5.   Ga altijd voor gemak!

Sta ook stil bij de stof van het overhemd. Niets is vervelender dan om de hele dag rond te lopen in een shirt dat niet comfortabel zit. Dit straal je vervolgens uit naar je collega’s en klanten. De meeste overhemden zijn gemaakt van katoen, maar wees niet bang om een uitstap te maken naar linnen, bamboe en merino wol. Al deze materialen zijn comfortabel en reguleren warmte goed. Hierdoor heb je het niet snel heet of koud. Daarnaast zijn ze hypoallergeen en zelfreinigend. Ben je vaak onderweg of op zakenreis? Dan zijn strijkvrije overhemden een uitkomst. Je lichaamswarmte zorgt ervoor dat oude en nieuwe kreukels verdwijnen.