Soorten boorden bij overhemden

Je staat er niet altijd bij stil, maar het soort boord is bepalend voor de uitstraling van het overhemd en dus ook je outfit. Het aanbod hierin is divers. Modetrends zorgen ervoor dat je bepaalde type boorden vaker tegenkomt dan de ander. Toch kan het lastig blijven om een keuze te maken. In dit artikel wordt meer duidelijkheid gegeven over de meest voorkomende boorden bij overhemden.

Wanneer je door de webshop van Suitable heen scrolt of een van onze Suitable Shops bezoekt, zul je de volgende boorden het meest tegenkomen:

Hidden button down boord

button under overhemd boord

De hidden button down, oftewel Button under, is eigenlijk de meest voorkomende boordsoort bij Suitable. De reden hiervoor is omdat je hem bij verschillende gelegenheden kunt dragen. De knoopjes onder de kraag zijn vastgezet met een lus. Dit zorgt ervoor dat de kraag altijd goed op zijn plek blijft. Doordat de knopen niet zichtbaar zijn, gaat alle aandacht uit naar de eventuele stropdas.
button down overhemd boord
De hidden button down wordt vaak verward met de button down kraag. Het verschil is dat de knopen van de button down wél zichtbaar zijn en dat het overhemd meer geschikt is voor een casual outfit. Deze kragen zijn een goede oplossing om frustraties van slordig zittende kragen te voorkomen.

Cut-away  boord

cut-away overhemd boord

Deze boord komt eigenlijk alleen voor bij dress shirts. Met dress shirts worden zakelijke overhemden bedoeld. Omdat deze wat langer zijn, kunnen ze makkelijker in een broek gedragen worden. Een cut-away boord is een moderne kraag. Deze kraag is populair geworden omdat de voorkant van het overhemd meer zichtbaar is. Bij een cut-away overhemd vallen de boordpunten net iets verder uit elkaar. De kraag is letterlijk weggesneden. Je vindt een cut-away boord op getailleerde overhemden. Over het algemeen zijn de cut-away kragen een veilige keuze voor op kantoor. Dit omdat de boord onder de revers van een blazer blijven, zowel met als zonder das.

Kent (en New-Kent) boord

kent overhemd boord
Er is veel verwarring over de Kent en New-Kent boorden. Om het eenvoudig te houden, zullen we alleen de kenmerken van de Kent kraag behandelen. Deze kraag komt namelijk meer voor dan de New-Kent. Het kleine verschil is dat de boord van een Kent net wat dichter bij elkaar staat dan een New-Kent. Een overhemd met Kent kraag kun je dragen in alle settings. Tijdens formele gelegenheden wordt er van je verwacht dat je een stropdas draagt met je Kent overhemd.

Wide-spread boord

wide-spread overhemd boord

De wide-spread kraag heeft een wijdere boord dan de Kent kraag. Deze komt alleen maar voor bij dress shirts (zakelijke overhemden). Hij wordt vooral gedragen bij formele gelegenheden. Omdat de kraagpunten recht gesneden zijn en ook iets uitlopen, past bij het overhemd ook een dikkere stropdas. Deze houdt de kraag goed op zijn plek. Als je een wat breder gezicht hebt, kun je deze kraag beter niet dragen; de omgekeerde V vorm laat je gezicht nog breder uitkomen. Het is dus vooral geschikt voor iemand met een smal gezicht.

Vadermoorder boord (Wingtip)

vadermoorder overhemd boord

Een andere naam voor de Vadermoorder is Wingtip. Dit overhemd heeft een hoog sluitende kraag met 2 omgeslagen flapjes. Het is de bedoeling dat je dit overhemd alleen tijdens formele gelegenheden draagt samen met een smoking of rokkostuum. Dit overhemd kun je overigens alleen dragen met een vlinderstrik die zelf gestrikt moet worden. Dit omdat alleen de punten van de opstaande boord naar beneden geklapt zijn. Je ziet hierdoor de strik extra goed zitten! Momenteel hebben we een OLYMP overhemd met Vadermoorder boord in het assortiment.

Overige kenmerken van overhemden:

Naast de boord is het verstandig om te kijken naar andere details van het overhemd. Zeker wanneer je een verzorgde indruk wilt maken, is het belangrijk dat het gehele plaatje klopt. Hieronder staan een aantal afwerkingen waar je op kunt letten:

Sleeve-7

Meetlint

Sleeve 7 houdt eigenlijk in dat de mouwen langer zijn gemaakt. Deze overhemden zijn vooral geschikt voor lange mensen. De mouwen zijn 69 cm lang en ook de body is langer bij een Sleeve-7 overhemd.

Dubbel manchet

dubbel manchet overhemd

Een dubbel manchet maakt je outfit een stuk luxer omdat het manchet een stuk langer is en dubbelgevouwen wordt. Het is gebruikelijk om deze te stylen met manchetknopen. Bij het dragen van een manchet is het de bedoeling dat als je je arm strekt, de manchet een stukje over je hand valt. Als je er een jas of colbert erover draagt, dan moet je manchet wel zichtbaar blijven!manchetknopen

Enkel manchet

enkel manchet overhemd

Een enkel manchet is een stuk simpeler en daarom een stuk gangbaarder om te dragen. Vroeger droeg je een manchet als je je kleding wilde beschermen tegen slijtage of vuil. De opening is bij een enkele manchet voorzien van een overslag, zo kun je deze makkelijk dichtmaken met een knoop.