De betrouwbaarheid van een merinowollen overhemd

Wat is je favoriete materiaal voor een overhemd? Er zijn mannen die niet kunnen wachten om een bamboe of linnen overhemd aan te trekken zodra de zon schijnt. Voor anderen is het ondenkbaar om een shirt te dragen zonder stretch. Toch is er een materiaal waar niet iedereen meteen aan denkt: merino wol. Merinowollen overhemden kun je het hele jaar comfortabel dragen. In dit artikel zetten we vier voordelen op een rij:

Het is temperatuur regulerend

Iedereen denkt direct aan de winter wanneer het gaat over wol, maar je kunt merinowollen overhemden ook prima tijdens warme dagen dragen. Wol bestaat namelijk uit actieve vezels die gevoelig zijn voor veranderingen in temperatuur. Net zoals wol de lichaamstemperatuur van het schaap stabiel houdt, zo zal een merinowollen overhemd er ook voor zorgen dat je lekker warm blijft in de winter en koel in de zomer. Doordat wol snel vocht opneemt en afvoert hoef je geen zorgen te maken over zweetplekken en nare luchtjes.

Het is bijzonder sterk

Op merino wol kun je echt vertrouwen. Het is een slijtvast materiaal dat ook nog eens bijzonder vlambestendig is. Merino wol bestaat uit zeer fijne en flexibele vezels waardoor het niet alleen fluweelzacht aanvoelt, maar ook verhoogde elasticiteit heeft. Hierdoor zijn merinowollen overhemden vormvast en zullen ze niet uitlubberen bij intensief gebruik. Daarnaast blijven kleuren levendig; hoe vaak je het ook wast of ermee in de zon loopt. Over de zon gesproken, wol is van nature een uitstekende beschermlaag tegen de schadelijke uv-straling van de zon. Ideaal voor in de zomer dus!

Het is onderhoudsvriendelijk

De vezels van merino wol zijn bedekt met een natuurlijke laag genaamd lanoline. Die zorgt ervoor dat bacteri├źn, schimmels en vuil zich niet in de wol kunnen nestelen. Hierdoor hoef je een merinowollen overhemd (bijna) niet te wassen. Meestal is een nacht luchten voldoende om het overhemd op te frissen. Heb je hardnekkige vlekken? Om de kwaliteit behouden is handwas met lauwwarm water het beste. Mocht je het toch in een wasmachine willen stoppen, was het overhemd dan op maximaal 30 graden Celsius en niet hoger dan 600 toeren. Laat het vervolgens drogen op een plat oppervlak.

Het is duurzaam

Wol is een volledig natuurlijk materiaal met een bijna onuitputtelijke bron, namelijk het schaap. Zo levert een merinosschaap per jaar wel 4,5 kilo wol op. In tegenstelling tot synthetische vezels is wol biologisch afbreekbaar. In de natuur zal het ongeveer een paar maanden tot enkele jaren duren voordat het compleet is verdwenen. Daarnaast kun je oude merino wol volledig recyclen om er andere kledingstukken, vulling of stoffen van te maken.