Hoe herken je een duurzaam overhemd?

Duurzame kleding is steeds meer de normaalste zaak in de wereld. Verschillende kledingmerken zetten stappen om het produceren van kleding minder vervuilend te maken. Fast fashion artikelen worden langzaam ingeruild voor collecties waar bewust is nagedacht over de impact voor zowel mens als milieu. Maar hoe weet je dat je een duurzaam overhemd in je handen hebt of dat er gebruik is gemaakt van slimme marketing, ook wel greenwashing genoemd? Hieronder zetten we enkele aspecten op een rij zodat je altijd een verstandige keuze maakt.

Kijk naar het label van het overhemd

Net zoals je in de supermarkt kijkt naar de ingrediënten van een maaltijdpakket, zo kun je ook kijken waar je overhemd van is gemaakt. Organisch of biologisch katoen is verbouwd zonder kunstmest en schadelijke chemicaliën. Daarnaast is er ook minder water en energie verbruikt. Een duurzame keuze dus. Dit zegt echter niets over de arbeidsomstandigheden van de katoenboeren en textielwerkers. Daarnaast kun je kiezen uit andere natuurlijke materialen die duurzaam zijn, zoals bamboe en linnen. Wol is volledig biologisch en 100% recyclebaar, maar is wel schadelijk voor het milieu door de uitstoot en ontlasting van de schapenkudden.

Zoek naar erkende keurmerken

Iedereen kan een aantrekkelijk groen logo ontwerpen voor hun duurzame kledinglijn, maar dat is geen garantie dat een overhemd echt milieuvriendelijk is gemaakt. Het is dan ook verstandig om je in te lezen op internationaal erkende keurmerken en deze vervolgens te zoeken op het label of hangtag. Zelf let Suitable bij het selecteren van kledingmerken op de volgende certificaten: Global Organic Textile Standard (GOTS), Better Cotton Initiative (BCI) en OEKO-TEX Standard 100. Met deze keurmerken weet je meer over het gebruik van biologisch katoen, transparantie van de productieketen en het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Let op de prijs van het overhemd

De gezegde “te mooi om waar te zijn” geldt ook bij het kopen van duurzame overhemden. Hoewel een lage prijs niet per se betekent dat een merk niet duurzaam is, is de kans wel groter wanneer je je inkopen doet bij fast fashion prijsknallers. Daar staat tegenover dat een hogere prijs ook geen garantie is van milieuvriendelijk en eerlijk produceren. Zo moeten sommige merken rekening houden met hoge marketingkosten en winstmarges. Toch voel je meestal intuïtief aan wanneer iets te goedkoop is. Bewust kleding kopen is voor velen een investering in een betere toekomst en daar hoort in sommige gevallen ook een prijskaartje bij.

Koop van merken met een duurzame reputatie

Door de vele reclamecampagnes en beroemde ambassadeurs die aandacht vragen voor duurzaamheid, kan het lastig zijn om een weloverwogen keuze te maken. Een simpele manier om het kaf van de koren te scheiden is door te kijken naar het verleden. Wat heeft een kledingmerk gedaan voor duurzaamheid en eerlijk ondernemen? Zo heb je producenten als KnowledgeCotton Apparel, Colorful Standard en Ecoalf die zijn opgericht vanuit ecologische idealen. Daarnaast heb je merken die duurzame kledinglijnen, collecties of productgroepen hebben ontwikkeld. Goede voorbeelden hiervan zijn Profuomo en R2 Amsterdam.