Hoe draag je een overhemd in een gelaagde outfit?

De dagen worden aanzienlijk korter en het weer wisselvalliger. Tijdens de herfst en winter kan het te kil zijn om alleen in een overhemd gekleed te gaan. De simpelste manier om jezelf warm te houden is door een basic T-shirt eronder te dragen. Let wel op dat je geen wit op wit combinatie maakt, anders is je ondershirt zichtbaar en dat ziet er slordig uit. Is dit niet voldoende? Dan kun je je outfit in lagen opbouwen. Hieronder hebben we aantal punten op een rij gezet om rekening mee te houden.

Maak de juiste combinaties

Het overhemd is een veelzijdig kledingstuk dat in elke outfit een centrale rol kan spelen, mits je de juiste keuzes maakt. Zo is een pullover een favoriet tijdens de donkere maanden. Dit is een lichtere versie van een trui speciaal ontworpen om een overhemd onder te dragen.

Vooral in de winter is een lamswollen of merinowollen pullover extra aangenaam. Wol is een stof dat je lichaamswarmte goed reguleert waardoor je het niet snel te warm hebt. Daarnaast geeft het je een verfijnde uitstraling zonder dat je jezelf in een kostuum hoeft te hijsen.

Een vest met rits is vooral een goede optie om een sportieve outfit samen te stellen. Daarnaast kun je het eenvoudig uit- en aantrekken. Kijk vooral naar de (opstaande) kraag, rits en andere details zodat de vest bij je overhemd past.

Stem de kleuren op elkaar af

Kleur speelt een belangrijke rol in het kiezen van de juiste trui of vest bij je overhemd. Contrasterende kleuren zijn hierin altijd een schot in de roos. Hierbij kun je denken aan een lichtgekleurd overhemd met een donkere trui of juist andersom. Klassieke combinaties hierin zijn:

• Wit op donkerblauw, antraciet, donkergroen of bordeaux rood
• Lichtblauw op donkerblauw
• Donkerblauw op grijs
• Zwart op geel

Kies het beste overhemd

Er zijn overhemden die beter passen bij een gelaagde outfit dan anderen. Zeker in zakelijke settings is het verstandig om te kiezen voor kragen die niet verschuiven. Zo zijn de Button Down, Cutaway en Widespread het geschiktst hiervoor. De kraag draag je vervolgens in je trui voor een formele uitstraling.

Ga je uit eten met familie of vrienden? Dan is het geen probleem om de kraag buiten je trui te dragen. Mocht je voor een baas werken met een relaxte dresscode, dan kun je prima overhemden met print dragen om je outfit op te laten vallen. Tijdens het dragen van lagen zullen de mouwen en kraag vooral de aandacht opeisen. Mocht je echt een dessin willen dragen op kantoor, dan kun je het beste gaan voor een subtiel ontwerp zoals strepen, stippen en ruiten.