5 must-have accessoires voor je overhemden

Hoe vaak draag je accessoires? Een stijlvol overhemd geeft je outfit karakter, maar met de juiste accessoires maak je het plaatje helemaal af. Zeker tijdens speciale gelegenheden zoals gala’s, jubilea en bruiloften is het leuk om eens uit te pakken. Dan hebben we het niet over opvallende sieraden of designer horloges, maar juist alledaagse artikelen die eenvoudig te combineren zijn met je overhemd. Probeer de onderstaande accessoires voor de juiste finishing touch:

1. Stropdas

Voor sommigen al een musthave vanwege hun werk, maar er valt genoeg te experimenteren als het gaat om stoffen, kleuren en texturen. Een stropdas staat het stijlvolst wanneer deze tot je riem reikt en bijna dezelfde breedte heeft als de revers (kraag) van je colbert. Bij casual bijeenkomsten is het prima om deze losjes te dragen. Het is verstandig dat je eerst je overhemd en de rest van je outfit uitkiest voordat je een das uitzoekt. Handige tip: een wit overhemd past bij elke kleur!

2. Strik

Een vlinderstrik wordt niet zo vaak gedragen als de stropdas, maar is zeker niet minder stijlvol. Vooral tijdens formele en speciale gelegenheden speelt de strik een centrale rol als onderdeel van een rokkostuum of smoking. Een vlinderdas is ook geschikt voor informele gelegenheden. Het kan een echte blikvanger zijn wanneer je een opvallende kleur kiest en het combineert met een casual overhemd. Een strik staat het beste wanneer deze niet breder is dan de boord van je overhemd.

3. Manchetknopen

Zoals de naam aangeeft, draag je manchetknopen in de manchetten (opening van de mouw) van je formele overhemd. Het is een verfijnde manier om persoonlijkheid aan te brengen in je outfit. De meeste knopen zijn gemaakt van materialen die tegen een stootje kunnen zoals edelmetalen. Deze zijn in elegante ontwerpen vormgegeven, soms gecombineerd met luxe materialen zoals zijde. Manchetknopen stem je af op de gelegenheid waarbij de kleur en textuur past bij het overhemd.

4. Bretels

Een bretels is een stijlvol accessoire dat je dagelijks kunt dragen, zelfs als er geen speciale dresscode is. Waar je bretels vroeger onder kledingstukken wegstopte, is het tegenwoordig geen probleem om het zichtbaar te dragen. Let daarbij wel op dat het onder lichte spanning staat met de verstelbare clips tussen de hals en borst. Het is niet de bedoeling om bretels met een riem te combineren. Dit omdat beide dezelfde functie vervullen en dus overbodig zijn voor je outfit.

5. Riem

De riem is een accessoire dat meestal als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Naast het omhoog houden van je herenbroek heeft een riem invloed op je uitstraling. Houd wel rekening dat een riem je kleiner laat lijken omdat er een zichtbare scheiding is aangebracht rondom je taille. Des te belangrijker dus om een ontwerp te kiezen dat bij je past. Zo heb je sterke materialen zoals leer, suède en polyester waarmee je kunt spelen. Let daarnaast op dat de kleur en gesp past bij de rest van je outfit.