Welk kleur overhemd past het beste bij mij?

Hoe vaak sta je voor de spiegel te tobben over welk overhemd je moet aantrekken? De meeste mannen weten welke maat en pasvorm het beste bij hen past, maar de juiste kleur is vaak een ander verhaal. Toch zijn er enkele richtlijnen die je in het achterhoofd kunt houden zodat je altijd de juiste keuze maakt. Denk er wel aan: een overhemd staat niet op zichzelf. Als je niet goed nadenkt over de rest van je outfit maak je nog steeds een verkeerde indruk!

De emoties achter kleur

Kleuren hebben altijd wel een effect op onze stemming, of we ons daar nu van bewust zijn of niet. Zo is de kleur blauw onlosmakelijk verbonden met betrouwbaarheid en rust, maar ook afstandelijkheid. Rood is de kleur van passie en warmte, maar ook kracht. Door kleuren strategisch in te zetten kun je de eerste indruk die mensen van je hebben beïnvloeden. Daarnaast laat een goed gekozen kleurpalet zien dat je aandacht hebt besteed aan je outfit en mensen voelen zich serieus genomen. Een kleine kanttekening: dit artikel is gebaseerd op betekenissen die we in Nederland aan kleur hechten. Mocht je naar het buitenland gaan of mensen ontmoeten met een andere culturele achtergrond, dan is het verstandig je in te lezen over de do’s en dont’s.

Welke kleuren passen het beste bij mij?

We moeten twee dingen onderscheiden: kleuren die bij je passen en kleuren die je in een bepaalde situatie draagt. Kleuren die je het beste staan zijn afhankelijk van de kleur van je haar, ogen en huid. Op basis hiervan kun je mensen in verschillende kleurtypen indelen die verbonden zijn met specifieke kleurencombinaties. Deze kleuren zorgen ervoor dat je outfit fris oogt en je uiterlijk complimenteert. Vooral bij zakelijke gelegenheden is het gebruikelijk om behoudend te blijven in je kleurgebruik. Toch hangt dit ook grotendeels af van de bedrijfscultuur. Zo kun je bij sommige werkgevers prima een overhemd met pastelkleuren aan of zelfs een print. Bij formele gelegenheden zoals gala’s ontkom je niet aan wat de dresscode voorschrijft.

Hoe combineer ik kleuren in mijn outfit?

Het combineren van kleuren is een proces van vallen en opstaan. Het is dus extra belangrijk om in het begin te blijven vasthouden aan een paar handvatten. Neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart vormen een goede basis om van daaruit de rest van je outfit op te bouwen. Basiskleuren als blauw, rood, groen en geel kun je gebruiken om deze verder te complimenteren. Let er wel op dat je maximaal drie kleuren kiest. Op deze manier zal je outfit anderen niet afleiden. Daarnaast kun je de volgende benaderingen gebruiken voor stijlvolle combinaties:

 • De Bosschebollentheorie
  Bij deze methode draag je een licht overhemd waarbij elk daaropvolgend kledingstuk donkerder van kleur is. Dit principe is toepasbaar op verschillende kleuren. Zo zie je vaak een wit, offwhite of beige shirt met een donkere colbert of pullover.
 • Monochroom
  Zoals de naam al aangeeft, houdt dit in dat je kledingstukken draagt met dezelfde kleur. Bij de juiste kleuren leidt dit tot verrassend stijlvolle outfits. Hierbij kun je denken aan een zwart overhemd met een zwarte pantalon en stropdas.
 • Ton-sur-ton
  Als je een aardig woordje Frans spreekt, weet je dat je deze methode ook draait om dezelfde kleur. Het grootste verschil is dat ieder kledingstuk een ander kleurtoon heeft. Bijvoorbeeld een lichtblauw overhemd met een donkerblauwe gilet en chino.

Als je extra inspiratie nodig hebt of niet weet waar je moet beginnen, kun je beginnen met de volgende beproefde combinaties:

 • Zwart met wit
 • Donkerblauw met lichtgrijs
 • Lichtgrijs met roze
 • Denimblauw met pastelkleuren
 • Marineblauw met groen