Alles wat je moet weten over knitted overhemden

Comfort heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de herenmode. Kledingmerken blijven experimenteren met nieuwe stoffen of steken juist iets vertrouwds in een nieuw jasje. Knitted overhemden voor heren is een trend die zich steeds meer op de voorgrond begeeft. Dit artikel zet 5 vragen voor je op een rij zodat je een goed overwogen keuze kunt maken voordat je een knitted shirt koopt.

1. Wat betekent knitted precies?

‘Knitted’ is het Engelse woord voor ‘gebreid’ en het is een benaming voor overhemden waarbij het katoen en/of kunststof op een specifieke manier zijn gebreid. Hiervoor gebruiken producenten een combinatie van moderne technologie en traditionele breitechnieken. Het resultaat is een verfijnd overhemd dat niet te vergelijken is met gebreide kleding uit grootmoeders tijd.

2. Waar zijn knitted overhemden van gemaakt?

Knitted shirts bestaan meestal uit 100% katoen, maar in de laatste jaren worden er ook synthetische vezels doorheen geweven, zoals polyester. Zo versterk je de natuurlijke kwaliteiten van de stof. Het Nederlands merk Profuomo heeft Japanese knitted shirts op de markt gebracht als een luxe en stijlvolle versie op het knitted overhemd.

3. Hoe worden knitted overhemden voor heren gemaakt?

knitted

Voor gebreide overhemden zijn de volgende weefmethoden het gebruikelijkst:

– Jersey
Dit is een breitechniek vernoemd naar het Britse eiland Jersey. Het garen wordt gebreid in een recht-links binding wat zorgt voor een V-patroon in de stof. Hierdoor krijg je een fijn, maar elastisch materiaal dat comfortabel aanvoelt. Het wordt voornamelijk gebruikt voor casual en sportieve kledingstukken zoals T-shirts en sweaters.

– Piqué
Dit is een Engelse breitechniek waarmee je een stevige en ademende stof krijgt met een fijn reliëf. Het reliëf kan verschillende vormen hebben, van ruit tot vierkant. Hoewel de stof grover en dikker is in vergelijking met jersey, is het aangenaam om te dragen, zeker tijdens fysieke inspanningen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het poloshirt.

4. Wat zijn de voordelen van knitted shirts?

Gebreide overhemden zijn zacht en comfortabel. De stof flexibeler en rekbaarder dan bij een doorsnee overhemd. Hierdoor vormt het zich moeiteloos naar je lichaam en je kunt er soepel in bewegen. Dit maakt het vinden van een fijne pasvorm gesneden koek. Knitted overhemden voor heren zijn dikker, maar ook lucht en vocht doorlatend. Ze zijn dus prettig om het hele jaar door te dragen. Doordat ze niet doorschijnend zijn, is een onderhemd niet nodig.

5. Wat kan ik dragen met een gebreid overhemd?

Knitted shirts zijn ideaal voor casual outfits, bijvoorbeeld met een opvallende jeans. Toch passen ze ook prima bij formele en zakelijke gelegenheden. Heb je een gebreid overhemd van piqué stof? Dan is deze goed te dragen met een hippe blazer of andere gladde stoffen. Dit in combinatie met een trendy chino geeft je business casual outfit een stijlvolle uitstraling. Door de veelzijdigheid aan kleuren en texturen heb je snel het perfecte shirt gevonden dat past bij je persoonlijkheid.