5 veelgestelde vragen over strijkvrije overhemden beantwoord

Hoe vaak zit je te worstelen om een overhemd kreukvrij te krijgen? Vooral tijdens vakantie of een zakenreis zit niemand te wachten om in de weer te zijn met het strijkijzer van het hotel. Het liefst wil je het hemd uit de kast trekken en deze direct aandoen. Gelukkig heb je de keuze uit diverse soorten strijkvrije overhemden. Misschien heb je nog nooit een non-iron shirt gedragen of heb je nog vragen over de voordelen. In dit artikel hebben we de meestgestelde vragen op een rij gezet:

Hoe werken strijkvrije overhemden?

Non-iron shirts zijn zo gemaakt dat de katoenvezels vanzelf worden gladgetrokken door je lichaamswarmte. Hierdoor verdwijnen ook kreukels die in de loop van de dag ontstaan, bijvoorbeeld tijdens langdurig zitten. Dezelfde eigenschap zorgt ervoor dat je het overhemd snel opfrist door het op te hangen in de badkamer tijdens het douchen.

Hoe was ik een non-iron shirt?

Het is geen probleem om strijkvrije overhemden in de wasmachine te stoppen. Zorg er wel voor dat je het shirt niet hoger dan 30┬░C wast met een maximale snelheid van 800 toeren. Bij twijfel kun je altijd nog de wasvoorschriften in het label raadplegen. Schud het overhemd voorzichtig uit en hang het vervolgens aan een hanger. Trek zachtjes aan de uiteinden van de stof zodat het overhemd gelijkmatig droogt.

Kan ik een non-iron shirt strijken?

Ja, je kunt het overhemd strijken als je het nodig vindt, maar dit is niet noodzakelijk. Let wel op dat je het strijkijzer niet te hoog hebt staan om beschadigingen te voorkomen! Je kunt eventuele kreukelvorming tegengaan door het overhemd in de kledingkast te laten hangen en een waszak te gebruiken tijdens het wassen. Neem tijdens het reizen ook de tijd om het overhemd goed en zorgvuldig in te pakken.

Hoe duurzaam zijn strijkvrije overhemden?

Dit is afhankelijk van het productieproces. Sommige merken behandelen het katoen met een chemisch bad of coating. Anderen gebruiken kunststofvezels om het katoen soepeler te maken. Daarnaast zijn er overhemden gemaakt van dubbel geweven katoen (2-ply) waardoor het minder snel kreukt. Daar staat tegenover dat je zelden hoeft te strijken en dus energie en water bespaart.

Welke merken hebben strijkvrije overhemden?

Tegenwoordig hebben de meeste herenmerken (een lijn met) non-iron shirts. Deze zijn verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, patronen en pasvormen. Hierdoor is het eenvoudig om een overhemd te kiezen dat bij je persoonlijke stijl past. Voorbeelden van premium merken zijn OLYMP, Desoto en Profuomo.