4 redenen waarom je nieuwe materialen moet uitproberen

Ze zeggen dat stilstand leidt tot achteruitgang en dus is het niet verrassend dat overhemden zich verder blijven ontwikkelen. Het uiterlijk van het overhemd is nauwelijks veranderd, maar de stoffen en technieken waarmee ze vervaardigd zijn des te meer. Daarnaast veranderen de verwachtingen van consumenten continu. De moeite waard dus om deze ontwikkelingen kort te bespreken:

1. Hoger draagcomfort

Het doorsnee overhemd is nog steeds gemaakt van katoen. Globaal gezien is katoen een van de meest gebruikte materialen om kleding van te maken. Dit komt doordat katoenen stof sterk is, eenvoudig te bewerken en onderhoudsvriendelijk. Zo kun je het gerust op hoge temperaturen wassen. Toch zie je vooral bij formele overhemden dat er synthetische vezels zoals elastaan (stretch) door de stof heen is geweven. Hiermee is het stretch overhemd niet alleen elastisch, maar ook vormvast. Ideaal voor wanneer je een actieve dag voor de boeg hebt. Uiteraard geeft het ook meer draagcomfort bij een strakkere pasvorm zoals skinny-fit of slim-fit

2. Meer gebruiksgemak

Niet is vervelender dan om een overhemd uit je koffer te trekken met diepe kreukels. Of dat je overhemd toch niet zo netjes is gebleven tijdens de autorit. Voor dit soort gevallen zijn strijkvrije overhemden een uitkomst. Er zijn verschillende methoden om dit te bereiken. Zo kun je het overhemd op een speciale manier weven (bijvoorbeeld via two-ply, visgraat en twill) zodat de stof minder kreukgevoelig is. Daarnaast kun je de vezels bedekken met een speciale coating waardoor de stof soepeler wordt. Het grootste voordeel van non-iron overhemden is dat je lichaamstemperatuur eventuele nieuwe kreukels gladstrijkt. Hiermee bespaar je elke dag aanzienlijk veel tijd.

3. Betere prestaties

Met nieuwe technologieën komen ook nieuwe toepassingen. Hoewel knitted overhemden al langer bestaan, worden er steeds meer synthetische vezels gebruikt zoals polyester. Profuomo heeft bijvoorbeeld Japanese knitted shirts gelanceerd; een luxe versie van het standaard gebreid hemd. Knitted overhemden zijn populair omdat de stof rekbaar is, even comfortabel als een T-shirt en het vormt zich moeiteloos naar je lichaam. Daarnaast is het overhemd ademend en vocht doorlatend. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over zweetvlekken. Doordat knitted overhemden dikker zijn, is het niet nodig om een basic T-shirt eronder te dragen. Perfect voor een drukke dag op kantoor!

4. Duurzamer gemaakt

Bij de ontwikkeling van nieuwe materialen staat duurzaamheid steeds meer op de voorgrond. Bestaande materialen worden verbeterd en kledingstukken zijn bewust ontworpen om langer mee te gaan. Daarnaast is het productieproces ingericht met het oog op mens en milieu. Een goed voorbeeld hiervan zijn overhemden van viscose; dit zijn hout- of bamboevezels die chemisch zijn behandeld zodat de stof niet alleen vormvast is, maar ook luchtig en zacht. Wil je volledig duurzame overhemden aanschaffen, let dan op of het overhemd is gemaakt met biologisch katoen of andere natuurlijke stoffen zoals bamboe, linnen en merino wol.